Partnerska psihoterapija

Partnerska psihoterapija odnosno bračno savetovanje je namenjena parovima koji samostalnim naporima uz pomoć svojih unutrašnjih resursa ne nalaze adekvatan i konstruktivan izlaz iz konflikta ili zastoja u vezi. Partnerska psihoterapija se ogleda u stručnom vođenju kroz dijalog i utvrđivanju promene disfunkcionalnog stanja koje otežava njihovo svakodnevno funkcionisanje. 

Promena u pravcu funkcionalnosti para se postiže kroz uspostavljanje dijaloga, sagledavanje dinamike koja je dovela do konflikta, usvajanje principa konstruktivne komunikacije i širenje svesnosti o mestu i ulozi obe osobe u partnerstvu.

Najčešći tipični partnerski problemi u kojima je partnerska terapija od pomoći jesu neverstvo, razvod, seksualne disfunkcionalnosti, problemi u komunikaciji, nedostatak poverenja i uzajamnog poštovanja, stres, razvojne krize para, neplodnost, problemi roditeljstva, bolest partnera, tugovanje, anksioznost, traumatska iskustva itd.

Partnersko savetovanje se može realizovati samo uz obavezno prisustvo oba partnera. Psihoterapeut ima ulogu posrednika u komunikaciji između partnera i pomaže klijentima da se bolje razumeju i sagledaju situacije u tuđim cipelama. 

Sve ono što prati svaki odnos dva partnera i sve situacije koje uznemiravaju jednog ili oba partnera, tema su za ovu vrstu terapije.

Partnerska terapija može biti kratka i trajati tek nekoliko seansi u kojima se razreši neka aktuelna kriza para. Takođe, ova vrsta terapije može trajati i nekoliko meseci, naročito ako je partnerski odnos veoma narušen. Kao i individualna psihoterapija, partnerska terapija se praktikuje jednom nedeljno u trajanju od jedan sat do jedan sat i 30 min.