Individualna psihoterapija

Individualne psihoterapije podrazumevaju zajednički rad psihoterapeuta i klijenta koji je usmeren na rešavanje problema i fokusiranje na određene ciljeve primenom psihološkog Geštalt metoda. Individualna psihoterapija podrazumeva Vašu potpunu participaciju odnosno učestvovanost i uključenost kroz zajednički rad sa psihoterapeutom u smislu osvešćivanja, obrađivanja, razgradnje i otpuštanja različitih unutrašnjih obrazaca, strahova, poteškoća koji otežavaju Vaše svakodnevno funkcionisanje.

To znači da ćete na početku tretmana, zajedno sa svojim terapeutom, odlučiti koje specifične promene želite da postignete u svom životu. Navedeni ciljevi će biti podeljeni u manje, lakše dostižne celine, uključene u plan tretmana. Ovo se ostvaruje putem razgovora i primenom tehnika koje predlaže terapeut, kako biste uz pomoć osnaženih unutrašnjih resursa lakše upravljali teškim situacijama i adekvatno reagovali na određeni stres ili problem. 

Terapija pomaže i u Vašem informisanju u smislu upoznavanja sa problemom, kao i sa korisnim i efikasnim mehanizmima suočavanja sa problemima. Individualna psihoterapija je najuspešnija kada sami odlučite da krenete na terapiju i kada imate želju za promenom. Bez te želje promena će ići sporo. Terapija često preispituje Vaš sistem uverenja kao i Vaš sklop ličnosti. Ona podrazumeva izmenu u onim aspektima života koji više nisu funkcionalni ili koji doprinose problemima u Vašem svakodnevnom funkcionisanju. Tokom individualne psihoterapije najbolje je biti otvorenog uma, i biti spreman za isprobavanje novih stvari koje inače ne biste probali. Još uspešnija je kada shvatite da možete da isprobate sve što je savetovano u bezbednoj, prihvatajućoj i podržavajućoj atmosferi.

Individualne psihoterapije se realizuju najčešće jednom po potrebi dva puta nedeljno, jedna seansa traje oko sat vremena.