Emocije i zdravlje

Emocije svojom specifičnom vibracijom utiču na to da se određeni organi razbole.

  • Tuga razara pluća i debelo crevo;
  • Ljutnja razara jetru i žuč;
  • Strah razara bubrege i bešiku;
  • Mržnja razara srce i tanko crevo;
  • Briga razara želudac, prazni energiju slezine i pankreasa;
  • Stres razara nervni sistem.

Od davnina se govori koliko su emocije i bolesti, pa samim tim i pojedini naši organi povezani. Baš iz ovih razloga ni jednu emociju ne treba „gurati pod tepih“ i zanemarivati.

Svako od nas ima dane kada je tužniji, srećniji, zabrinutiji. I to je normalno i zdravo. Svaku emociju treba iskusiti. Međutim, ukoliko neka emocija traje duže vremena ili je jakog intenziteta to može ozbiljno da naruši zdravlje određenih organa i otvoriti vrata bolesti.

Stari Kinezi su verovali da zdravlje podrazumeva balans čovekovog fizičkog, emotivnog, energetskog i mentalnog tela. To znači da bismo bili zdravi, nije dovoljno da se samo zdravo hranimo, već moramo voditi računa i kako se ponašamo, kako dišemo, spavamo, kako mislimo!

Emocije su najpouzdaniji pokazatelj šta se zaista dešava u životu čoveka. Čim se pojavi neravnoteža u radu organa to je znak da se naše emocije počele da deluju na zdravlje, tačnije na organ sa kojim su povezane.

Tanušan glas ukazuje da je pacijentu energija pluća na niskom nivou. Crvene oči ukazuju na vatru iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i energije slezine. Neizgovorene reči smanjuju rad štitne žlezde. Ako žena ne može da ostane u drugom stanju, procenjuje se energija levog i desnog bubrega.

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru ljutnja, za bubrege strah, za želudac briga.

Svaki organ ima i svoj ukus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo i gorko, slezina slatko, a bubrezi slano.

Organi imaju i svoj energetski pravac. Energija se naziva Či i zavisi od krvi, pa lekari kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi.

Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tela. Vezani su za koštano-zglobni sistem, sluh i strahove. Lečenjem bubrega utičete na sve ove sisteme.

Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena. Kako u kineskoj medicini svakom godišnjem dobu odgovara po jedan organ, element i pokret u prirodi, tako su za proleće vezani jetra, drvo i vetar.

U jetri živi vetar, a on se ponekad ispoljava u obliku svraba, glavobolje, vrtoglavice. Jedna od najznačajnijih funkcija jetre jeste obezbeđivanje nesmetanog protoka energije kroz naše telo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo da ima stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri.

Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji vatra (jedan od sindroma u kineskoj medicini), otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz telo, što se manifestuje kao niz fizičkih i emocionalnih problema.

Neki od prvih znakova disharmonije jetre vezani su s ljutnjom, besom, ohološću, ozlojeđenošću, tvrdoglavošću, nasiljem – ako te emocije nisu iskazane, uz mogućnost promene, onda one mogu dovesti do depresije ili čestih promena raspoloženja.

Postoji i niz fizičkih simptoma koji ukazuju na disharmoniju jetre. Najčešći simptomi tog sindroma su menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tela, bol ispod rebarnog luka, alergija.

individualna-partnerska-bracna-online-promeni-kvalitet-zivota-psiholoski-testovi-seansa-nemanja-ilin (2)

Autor: Nemanja Ilin

Klinički psiholog – Psihoterapeut